Een unieke verzameling afbeeldingen van ’s werelds belangrijkste micro-organisme: algen. Algen voeren fotosynthese uit en creëren zuurstof in onze atmosfeer en zonder hen zouden we niet eens hebben bestaan. In Algae Exposed worden ze vastgelegd door oude optische instrumenten te combineren met moderne digitale technieken.
Met behulp van microscooptechnieken brengt Wim van Egmond al bijna 30 jaar micro-organismen in beeld. Mensen hebben de neiging om de algen bij naam te kennen, maar hebben weinig tot geen kennis van hoe ze werkelijk zijn of eruit zien. Ze kunnen net zo verschillend van elkaar zijn als planten en dieren, maar ze hebben allemaal een gemeenschappelijke en zeer belangrijke kwaliteit omdat ze fotosynthese uitvoeren en zuurstof in onze atmosfeer creëren. Zonder hen hadden we niet eens bestaan.
Door oude optische instrumenten te combineren met moderne digitale technieken bouwt Wim van Egmond bijzondere installaties om microscopisch kleine organismen vast te leggen – vaak op een manier die voorheen niet mogelijk was. Het uiteindelijke product kan niet worden voorspeld omdat de richting van het artistieke proces slechts gedeeltelijk opzettelijk is en kan worden gezien als het resultaat van technieken die in de loop der jaren zijn geëvolueerd en verfijnd.
In de installatie worden films vanuit twee open zeecontainers op een transparant scherm geprojecteerd, zodat de toeschouwers een tweeluik zien met een eindeloos wisselende combinatie van microscoopbeelden van bewegende algen.
De toekomstmogelijkheden van kleine organismen vastgelegd in prijswinnende microscopische beelden.
Over Wim van Egmond
Wim van Egmond, geboren in Den Haag 1966, werkt sinds 2020 in Bacinol 2 in Delft. Hij studeerde schilderkunst en fotografie aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam. Sindsdien specialiseerde hij zich in fotografie door de microscoop met als doel het microleven te bevorderen. Zijn werk kan worden bekeken zonder enige voorkennis van micro-organismen en de installatie kan worden waargenomen als een kleurrijk bewegend waterverfschilderij.
Persoonlijke website WimMet dank aan
Met dank aan Makers Subsidie Delft.