Stap binnen in het Electrical Sustainable Powerlab en je bent meteen een onderdeel van deze gigantische installatie! Boven je hoofd flikkeren en knetteren de tachtig vonkbruggen in een grid. Het Evolving Spark Network loopt niet op stroom, de stroom zélf is het werk. Dat zie je, dat hoor je en dat voel je.
Evolving Spark Network is een uniek kunstwerk samengesteld uit tachtig identieke vonkbruggen, regelmatig verdeeld in een raster boven je hoofd. De vonken zijn een metafoor voor de elektrische impulsen waarmee onze zenuwen informatie doorgeven. Net zoals neuronen netwerken vormen in ons lichaam, vormen de vonkbruggen een onderling verbonden netwerk in het Electrical Sustainable Powerlab. In dit lab wordt normaal gesproken onderzoek gedaan naar manieren om het Nederlands elektriciteitsnetwerk klaar te stomen voor de toekomst.
De multi-zintuiglijke installatie van Edwin van der Heide genereert patronen die je zowel kunt zien als horen. Het geluid van de vonken maakt het mogelijk om de ruimte om je heen als één geheel waar te nemen. Met onze ogen zijn we altijd ergens op gefocust (terwijl we ons niet op de rest concentreren), maar we nemen de hele ruimte om ons heen waar met onze oren.
Deze elektrische vonk staat voor schoonheid, puurheid en eenvoud. Het is een van de meest elementaire manieren om licht te creëren en de geproduceerde impuls resulteert in het kortst denkbare geluid.
Een raster van vonkbruggen boven je hoofd zorgt ervoor dat je dit bijzondere lab, waar energieonderzoek wordt gedaan, waarneemt als nooit tevoren.
Over Edwin van der Heide
Edwin van der Heide is een kunstenaar en onderzoeker op het gebied van geluid, ruimte en interactie. Hij breidt de termen compositie en muzikale taal uit naar ruimtelijke, interactieve en interdisciplinaire richtingen.
Naast het runnen van zijn eigen studio is hij parttime docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden, betrokken bij het Leiden Institute for Advanced Computer Science (LIACS) en bij de Academy for Creative and Performing Arts (ACPA).
Met dank aan
In samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Met dank aan ESP Lab TU Delft