Stap binnen in LANDSHAPES, een cirkelvormige projectie van door kunstmatige intelligentie genereerde landschappen. Het lijkt echt, maar deze beelden zijn nog nooit door iemand gezien. Ga volledig op in de veranderende landschappen en ervaar de gevolgen van klimaatverandering eens op een open en positieve manier.
There are no more visions. We don’t know how to fix the planet and ensure our survival. We are just hopeful. – A. Dunne and F. Raby
De effecten van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder, maar ondanks de urgentie ontbreekt de actieve publieke betrokkenheid die nodig is om betekenisvolle veranderingen teweeg te brengen. Het is een emotioneel onderwerp, vaak gedreven door emoties zoals woede en angst.
In LANDSHAPES is geen plek voor deze negatieve emoties, hier ervaar je de veranderende landschappen en het veranderende klimaat met een open blik. Met deze installatie, een cirkelvormige projectie van door AI-gegenereerde luchtlandschappen, biedt Frederik Ueberschär geen concrete productoplossing voor klimaatverandering, maar een plek om de bezoeker weer te laten dromen van een positieve toekomst.
Het gebruik van Generative Adversarial Networks (GAN’s) – een subset van kunstmatige intelligentie (AI) – om publieke betrokkenheid te motiveren door spelelementen en de emotie fascinatie, werd voor het eerst onderzocht door Frederik Ueberschär in het kader van zijn masterscriptie aan de TU Delft.
Deze door kunstmatige intelligentie genereerde luchtlandschappen, roepen fascinatie voor klimaatverandering op.
Over Frederik Ueberschär
Frederik Ueberschär is een Duitse ontwerper, onderzoeker en maker. Hij studeerde dit jaar af aan de master Design for Interaction, TU Delft.
Zijn werk en studies richten zich op het creëren van interactieve ervaringen, waar hij de kijker bij wil betrekken, door gebruik te maken van, productontwerp en esthetiek. Zijn meest recente interesse is de menselijke interactie met AI-technologieën en het verkennen van het gebruik van Machine Learning als praktisch ontwerpinstrument om maatschappelijke problemen zoals klimaatverandering aan te pakken.
Met dank aan
In samenwerking met TNO.