Als je op het station de trap afdaalt naar de centrale hal, toont een panoramisch scherm een ondergronds uitzicht op Delft. Het toont een subset van ongeveer 30.000 bodemanalyses uit de enorme verzameling bodemgegevens van Terraindex. Het resultaat is een beeld van Delft van onderaf, waarbij elke lijn een bodemmonster voorstelt.
Als je door dit landschap beweegt, kom je clusters van bodemvondsten tegen. Sommige zijn natuurlijk zoals zand of schelpen, andere zijn door de mens gemaakt zoals asfalt, plastic of baksteen. De visualisatie loopt door een reeks routes die deze clusters met elkaar verbinden. Door deze routes te volgen krijg je een steeds veranderend uitzicht onder Delft.
Highlight Delft en TerraIndex waren op zoek naar een kunstenaar die de datasets van TerraIndex kon gebruiken om het onzichtbare van bodemonderzoek te visualiseren, van grondwaterstanden tot bodemgesteldheid en bodemdaling. Richard Vijgen, wiens werk draait om artistieke datavisualisatie, bleek de perfecte match.
Kijk in een ondergronds datapanorama
Over Richard Vijgen
Richard Vijgen (1982) is een kunstenaar en ontwerper wiens werk zich richt op artistieke datavisualisatie. Hij creëert multisensoriële data-ervaringen die de onzichtbare technologische dimensies van de werkelijkheid visualiseren. Zijn werk biedt poëtische interpretaties van data en stelt een dialoog voor tussen het menselijk perspectief en de wereld zonder lichaam van digitale netwerken, algoritmen en draadloze communicatie.
Studio Richard Vijgen werd opgericht in 2009 en heeft zich ontwikkeld tot een experimentele praktijk die nieuwe technologieën, interacties en esthetiek verkent om het onzichtbare te visualiseren. Het werk van Richard Vijgen is tentoongesteld en verzameld door musea en kunstinstellingen over de hele wereld waaronder Centre Pompidou, het Los Angeles County Museum of Art, The Barbican Gallery, ZKM, Ars Electronica, Vitra Design Museum en Manifesta 12.
In zijn werk heeft Richard Vijgen samengewerkt met filmmakers, kunstenaars, wetenschappers, academische en commerciële organisaties om datasets over vele onderwerpen te visualiseren en te verkennen.
Richard Vijgen doceert aan de afdeling Art Design and Technology van ArtEZ school of Art and Design en treedt regelmatig op als gastdocent op kunstacademies en universiteiten. Hij heeft een meerdere prijzen ontvangen waaronder de Dutch Design Awards, Prix Ars Electronica, European Design Award en S+T+ARTS. Richard Vijgen schrijft over datavisualisatie en digitale cultuur en heeft artikelen gepubliceerd in het Yale Architectural Journal, Volume Magazine, New Challenges for Data Design en het Parsons Journal for Information Mapping.
Studio Richard Vijgen is gevestigd in Nederland.
Instagram: @richardvijgen
Website: www.richardvijgen.nl