We laten een subjectief algoritme interpretaties geven van een portret van objecten.
Als makers zijn we vaak gefascineerd door bepaalde objecten zonder echt te weten waarom. Dit project onderzoekt of een anders getraind objectherkenningsalgoritme kan helpen om dergelijke relaties te begrijpen.
Gewoonlijk worden deze algoritmes gebruikt om zeer nauwkeurig te herkennen of iets een stoel of een plant is, bijvoorbeeld. Maar er gebeurt iets interessants wanneer het algoritme een ‘verkeerde’ gok maakt. Als het bijvoorbeeld een plant als een stoel ziet, is deze gok nog steeds gebaseerd op iets: namelijk, op hoe het algoritme is gecodeerd en getraind. In plaats van dergelijke vooroordelen te proberen uit te wissen, nemen we deze reflectie van de maker als uitgangspunt.
Als we een algoritme expliciet trainen op iemands persoonlijke waarden, kan het dan iets vastleggen van hun specifieke manier van kijken? Terwijl een objectherkenningsalgoritme meestal probeert de definitie van een object te leren, onderzoeken we het potentieel voor een subjectherkenningsalgoritme: kan een AI leren om te zien wat objecten voor iemand betekenen?
Een objectportret?
Om dit te testen, laten we zo’n subjectief algoritme de dingen interpreteren die een ontwerper in de loop van de tijd heeft gemaakt en verzameld. Deze objecten belichamen hun fascinaties, angsten, verlangens, zelfs wanneer hun maker niet altijd weet wat ze zijn.
Eerst probeerden we deze ongrijpbare kenmerken visueel vast te leggen, door een ‘objectportret’ van een maker te maken: een stilleven van hun objecten. We vragen ons af wat zo’n compositie zou kunnen zeggen over iemand. Maar bovenal, zou het subjectieve algoritme van iemand anders kunnen helpen om andere betekenissen te onthullen?
Let op! Objective Portrait wordt gepresenteerd op de eerste verdieping van Theater de Veste. Deze locatie is alleen bereikbaar via een trap. Deze locatie is daarom niet toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit.
Kan een algoritme een spiegel zijn voor een maker, een soort persoonlijke curator?
Over Vera van der Burg & Gijs de Boer
Vera van der Burg is een ontwerper en onderzoeker. Ze is momenteel een promovendus aan de Technische Universiteit in Delft als onderdeel van het Designing Intelligence Lab. Haar onderzoek richt zich op kunstmatige intelligentie en het creatieve proces, en ze onderzoekt hoe AI kan worden gebruikt als een tool voor zelfreflectie voor een maker. In haar onderzoek combineert ze een praktijkgerichte benadering met een onderzoeksbenadering door praktijkgericht onderzoek te doen, waarbij ze ontwerpen combineert met schrijven en publiceren met tentoonstellen. Haar werk omvat geschreven publicaties, videowerk en installaties.
Gijs de Boer is een artistiek onderzoeker en docent. Hij combineert een achtergrond in filosofie en design om te bestuderen hoe esthetiek en materialiteit kunnen bijdragen aan meer relationele manieren van zijn. Hij maakt graag visueel werk, essays, websites, workshops en maakt deel uit van Extra Practice.
Instagram: @veravdburg , @super.gijs
Website: www.veravanderburg.nl , www.supergijs.com