Spectrale tuning is een techniek die wordt gebruikt om de verschillende golflengten van licht nauwkeurig te regelen. Spectrale tuning heeft vele toepassingen, maar een ervan is dat het de verschijning van kleuren kan veranderen. Selective Reflections gebruikt een projector en een rode en blauwe semi-transparante textiellaag om de kracht van spectrale tuning te laten zien. De semi-transparante stof zorgt ervoor dat licht kan worden gereflecteerd, geabsorbeerd en doorgelaten. Door het geprojecteerde licht spectraal af te stemmen, wordt een interessant spel van diepteperceptie bereikt door de twee textiellagen.
Bas: “Voor mijn afstudeerproject wilde ik iets met licht doen. Omdat het mijn afstudeerproject was, wilde ik dat het artistiek zou zijn én ik wilde een coole ervaring creëren. Twee aspecten die niet altijd wenselijk zijn bij Industrieel Ontwerpen, waar de focus vooral op functionaliteit ligt. Ondanks dat feit was Highlight de perfecte plek waar de technologische achtergrond van de universiteit en mijn verlangen om iets kunstzinnigs te creëren konden worden gecombineerd. Mijn interesse in licht en mijn ambitie om een ervaring te ontwikkelen, resulteerde in een licht- en geluidsinstallatie die spectrale tuning gebruikt om te spelen met de diepteperceptie van de kijker.”
Let op: beperkte capaciteit in een donkere ruimte. Mensen met beperkt zicht wordt aangeraden de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.
How to select reflections? Spectral tuning!
Over Bas Ammerlaan
"Als kind zei ik altijd dat ik ontwerper wilde worden. Op dit moment studeer ik af aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit in Delft op de master Design for Interaction. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik steeds meer interesse in de interacties tussen mensen en producten of diensten. Dit leidde ook tot meer enthousiasme voor het creëren van ervaringen, waarbij mensen een gevoel van verwondering en opwinding ervaren. Dit zijn twee dingen die ik altijd wil oproepen met mijn werk."
Instagram: @studiobasammerlaan
Met dank aan
Mede mogelijk gemaakt door de TU Delft